Kezdőlap ALISCA Alisca - Közélet

Tolna megyei siker a nemzetközi VinAgora borversenyen

Rekordszámú nevezés mellett szekszárdi bor nyerte az egyik főkategóriát. A Fritz Borház 2018-as Szekszárdi Primus Cuvée-jét értékelte a zsűri a legkiválóbb nedűnek Közép-Európa egyik legrangosabb nemzetközi borversenyének Csendes vörösborok főkategóriájában. A versenyt a járványhelyzet, a beutazási korlátozások is nehezítették. Az indulók száma és a borok minősége azt tükrözi, hogy mindez nem szegte kedvét a bortermelőknek.

"A magas minőséget tükrözi, hogy a bíráló bizottságok a nevezett tételek mintegy 80 százalékának adtak ezüstéremnek megfelelő, azaz 83 pont feletti pontszámot."

– értékelt a szervező Borkult – Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. A verseny 31 éves fennállása óta 2021-ben 960 terméket neveztek be a résztvevők, ami abszolút rekord és még tovább emelte a rendezvény népszerűségét, valamint szakmai elismertségét. Az értékelés szigorú feltételek között zajlott: a főkategóriákban csak a legjobb borok harminc százaléka mérhette össze erejét és kaphatott érmet. A verseny mérlege hét főkategória győztes Champian díj, 13 nagyarany, 16 arany, 108 darab ezüstérem és további 23 különdíjas bort is díjaztak. A magyar borászatok ismét remekül szerepeltek és uralták a mezőnyt.

A hét főkategória eredményei így alakultak:

  • Csendes fehérborok: Kovács Nimród Winery – SKY Furmint Nagy-Eged-hegy 2017
  • Csendes rosék: Szentpéteri Borpince – Néró Rosé 2020
  • Csendes vörösborok: Fritz Borház – Szekszárdi Primus Cuvée 2018
  • Gyöngyözőborok: Gál Szőlőbirtok és Pincészet – Anna Rosa Gyöngyözőbor 2020
  • Pezsgők: Törley Pezsgőpincészet – Törley Chardonnay Brut
  • Természetes édes borkülönlegességek: Znovín Znojmo – Tramín červený Výběr z Cibéb 2017
  • Botritiszes bor: Palkó Borok – Tokaji Aszú 2017

Az eredményhez gratulálunk!

Illusztráció: Budapest Borfesztivál / Facebook