Vajon biztonságban vannak az adataid?

Biztonságos belépés a Google rendszerébe

Fontos lépést jelentett be a Google biztonság terén: kötelezővé teszi a kétlépcsős hitelesítés használatát a Google-fiókokba való bejelentkezéshez. A cég közölte, hogy hamarosan minden olyan felhasználói fiókban alapértelmezetté teszi a biztonsági funkciót, ahol eddig még nem volt bekapcsolva, és „megfelelően beállított” (ami minden bizonnyal arra utalhat, hogy a felhasználó hozzárendelt már használható telefonszámot vagy mobileszközt a fiókjához).

Aki foglalkozik a témával, annak minden bizonnyal nem kell ecsetelni, hogy mennyire fontos a kétlépcsős bejelentkezés bekapcsolása minden szolgáltatásban, sajnos még sokan vannak, akik nem élnek ezzel a lehetőséggel. A Google fokozatosan fogja kötelezővé tenni az eddig opcionális funkció használatát, ami azt jelenti, hogy a Google-fiókba úgy lehet bejelentkezni, ha beírunk egy SMS-ben küldött egyszerhasználatos kódot, vagy mobilos értesítésből erősítjük meg, hogy valóban mi jelentkeztünk be.

A kétfaktoros, kétlépcsős hitelesítés lényege, hogy a felhasználónak bejelentkezéskor a jelszó beírásán túl egy másik azonosítót is meg kell adni, ami egy plusz biztonságot jelent a fiókunknak. Ez akkor jön különösen jól, ha mondjuk ugyanazzal a jelszóval védjük az e-mail fiókunkat is, amit egy másik szolgáltatásból elloptak, így még akkor sem tudnak hozzáférni a leveleinkhez, ha megszerezték jelszavunkat. A Google által kínált módszerről bővebben tájékozódhat az oldalukon.