Nagyon csábítóak az egzotikus gyümölcsök és a külföldről hozott termékek. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége mégis azt kéri a Fenntartható táplálkozás hetének alkalmából, ha tehetjük, inkább válasszuk a szezonális és helyi termékeket.

Minél kevesebbet utazik az étel, annál frissebb és egészségesebb

Minél kevesebbet utazik az alapanyag annál kisebb az ökológiai lábnyoma, annál frissebb és táplálóbb, ráadásul várhatóan annál kevesebb vegyszerrel kell kezelni, hogy az utazás során ne menjen tönkre.

Az évszaknak megfelelően étkezzünk

Minden évszakban törekedjünk rá, hogy elsősorban a helyi, vagy lehetőleg a földrajzilag minél közelebb termett alapanyagokat részesítsük előnyben. Így az asztalunkon is minden évszaknak meglesznek a maga változatos, jellegzetes ízei, aromái. Például télen jól jönnek a száraz hüvelyesek, burgonya, káposztafélék széles kínálata, gyökérzöldségek (répa, cékla akár sütve, köretnek is), alma, körte, olajos magvak.

Alternatívákat kell találnunk

Szinte minden messziről ideszállított superfoodnak megtalálhatjuk a hazai nagyon hasonló tápanyagtartalmú megfelelőjét. Például a chia mag helyett a lenmag ezért is okos választás. A szezonális termények ízben, tápanyagban gazdagok, rengeteg lehetőséget rejtenek, érdemes kipróbálni új recepteket is!

 

Kép: pixabay.com