A koronavírus variánsai okozhatják az új megbetegedések többségé. A szakemberek szerint egyes sérülékeny csoportoknál indokolt a harmadik oltás – mondta el az országos tisztifőorvos a közmédiának. Müller Cecília közölte: a harmadik oltás felvételét elsősorban időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek, legyengült immunrendszerű betegeknek ajánlják.

Az oltás felvétele augusztustól lehetséges

A harmadik oltás fajtájáról minden esetben az oltóorvos és az alapbetegséget kezelő orvos dönt – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos. Müller Cecília közölte: a harmadik oltás felvétele augusztus 1-től lehetséges.

Erre a hét második felében   foglalhatnak időpontot azok, akik már legalább négy hónapja megkapták a második oltást.

A fertőzésszámok egyelőre alacsonyak, de az esetszámok az elmúlt hetekben 20 százalékkal emelkedtek és mostanáig 58 esetben azonosították a koronavírus delta variánsát a magyar mintákban. Nincsenek kétségeik afelől, hogy ez a variáns veszi át a "vezető szerepet" és ez okozza majd a megbetegedések 80-90 százalékát.  

Városunkban nőtt az örökítőanyag mennyisége

Müller Cecília kiemelte:  az emelkedés a szennyvízadatokban is megmutatkozik. 

Mind a három budapesti mintavételi helyen, illetve négy vidéki nagyvárosban – Pécs, Miskolc, Szekszárd, Salgótarján – nőtt a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a vízmintákban.