Pályázati rendszer helyett alanyi jogon járó elektromosautó-vásárlást ösztönző állami támogatás, a jelenlegi töltőszám megtízszerezése, töltőpontok telepítése elsősorban a vidéki, jelenleg gyéren lefedett területekre, új építésű lakóépületek esetén pedig állami támogatással segíteni, hogy már két parkolótól kiépüljön a töltési infrastruktúra. Mindez Magyarországon.

A javaslatok az elektromobilitásra is kiterjednek

Fenntartható egyensúly és felzárkózás címmel tette közzé 144 pontból álló javaslat-csomagját a Magyar Nemzeti Bank, melynek néhány pontja a Zöld átállással és energiamix javításával, azon belül az elektromobilitással foglalkozik.

Alábbhagyott a sok támogatás

Magyarország a zöld rendszám 2016-os bevezetésével és a villanyautó vásárlást ösztönző pályázatok első fordulóival a régióban időben és kifejezetten erősen kezdte támogatni az elektromos közlekedésre átállást, a következő években azonban alábbhagyott a lendület.

Az MNB ezért azt javasoalja, hogy az elektromos gépjárművek támogatása ne pályázati, hanem alanyi jogon járjon új e-gépjármű vásárlása esetén, illetve nőjön a támogatás intenzitása.