0:00
/
„Így szívunk mi!”

Ezzel a címmel tartottak fórumot Szekszárdon a  Tolna Vármegyei Balassa János Kórház szervezésében. Az esemény fő témája és célja a dohányzás leszoktatás volt.

A fórum csaknem teltház előtt zajlott, szinte minden osztályról érkeztek kollégák. Sokan voltak kíváncsiak a témára, volt aki azért, hogy megtudja, miként tud leszokni káros szenvedélyéről, más pedig azért, mert újra át szerette volna élni dr. Czigány Diána Gréta, valamint dr. Halmos Réka Judit kiváló szakorvosjelöltjeink 2023-as Balassa-díjas beszédeit. A fórumon Horváth Szilveszter, addiktológiai konzultáns is tartott interaktív előadást nikotinfüggő pályafutásáról, akinek leszokást segítő könyvét a fórum végén egy játékban meg is nyerhették a szerencsésen tippelők.

Kendőzetlenül beszélt a nikotin káros hatásairól Dr. Czigány Diána Gréta, belgyógyász szakorvos, tüdőgyógyász szakorvosjelölt. 

„Hangsúlyozta az újfajta e-cigik, legyen az IQOS, vagy a betiltott Elf bar, pontosan ugyanakkora mértékű függőséget okoznak, rendkívül károsak a szív és érrendszerünkre és a tüdőnkre, mint a régi típusú dohánytermékek.”

Dr. Halmos Réka Judit, fül – orr – gégész szakorvosjelölt „Tudjuk, csak ne lássuk” című előadásában rávilágított arra, hogy a dohányosok általában szorongó emberek, hisz belül jól tudják, hogy káros szenvedélyük súlyos következményekkel járhat, mégis csak akkor vesznek tudomást a bajról, amikor már megjelennek a komolyabb tüdőgyógyászati, gégészeti, vagy szájüregi panaszaik.

(forrás, fotó: Tolna Vármegyei Balassa János Kórház)