Két év alatt csaknem 400 esetben értékesített számla nélkül gyógyhatású készítményeket egy adószámos magánszemély. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal bankszámla- és csomagadatok segítségével tárta fel a szabálytalanságokat.

A NAV 2023-as ellenőrzési tervében helyet kapott a gyógyhatású készítményeket értékesítők ellenőrzése is, így az ezzel foglalkozók továbbra is számíthatnak vizsgálatra. 

Előzetes kockázatelemzés után kezdett vizsgálni a NAV egy adószámos magánszemélyt, aki az édesapja által kifejlesztett gyógyhatású készítményeket értékesítette, de azokról nem adott számlát a vásárlóinak. Az ellenőrzésnek átadott iratanyagban nem volt nyoma a gyógyhatású készítmények értékesítésének. A revizorok beszerezték az adózó bankszámlaforgalmának adatait, és megkeresték a terméket kiszállító futárcéget, ami tételes csomaglistát küldött a kiszállított készítményekről és az utánvéttel beszedett összegekről.

 24 millió bevallás nélkül

Az adatok összegzése alapján kiderült, hogy a magánszemély 2021-ben és 2022-ben összesen 395 esetben értékesített úgy készítményeket, hogy nem állított ki számlát, és az eladásokból szerzett mintegy 24 millió forint bevételét sem vallotta be. Az értékesített készítmények egyes tételeiről nem volt beszerzési számla vagy más hiteles irat, így a kereskedőt a számlakibocsátás elmulasztása mellett igazolatlan áru forgalmazása miatt is bírsággal sújtották.

Az adózó az eljárásban együttműködött, mulasztásait elismerte és önként pótolta adókötelezettségeit: bevallotta és befizette az elmaradt adót, és a bírságokat, melyek összességében mintegy 5,5 millió forintot tettek ki.