Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hallottál már a Színházi Olimpiáról? Jövőre jubileumot ülnek.  már a jubileumot ülik. Tavasszal kezdődik hazánkban. Húsvéttól Szent Iván éjjeléig a világszínház ünnepi találkozópontjává válik Budapest és Magyarország, ahová 2023. április 1. és július 1. között 35 ország 200 társulata érkezik a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia keretében.

A vidék is bekapcsolódik az eseményekbe

A kultúra nem kötött város vagy akár megye-, országhatárokhoz.  A magyarországi olimpiához csatlakozó budapesti és a vidéki teátrumok egy külföldi és egy határon túli produkciót fogadnak, 70 helyszínen 550 előadás várja majd a közönséget. 
10. Színházi Olimpia szervezői párbeszédre törekszenek az ukrán színházművészet képviselőivel. S bár jelenleg a háború miatt bizonytalan a részvételük a 2023-as olimpián, de az utolsó utáni pillanatig biztosítják számukra a bekerülési  lehetőséget. Az oroszországi művészekkel is párbeszédre törekszenek, remélve, hogy ők is mihamarabb visszakerülhetnek a színházi körforgásba.

„Soha ilyen jelentős színházi eseményt még nem rendezett Magyarország”

– fogalmazott Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a Színházi Olimpia művészeti vezetője. 

„A Színházi Olimpia egy olyan nemzetközi fórum, amely jelentős színházi alkotók munkásságát mutatja be a világ minden tájáról."

A programban több mint száz partnerintézmény vesz részt, bemutatkozik a magyar színházi élet. 

A teljesség igénye nélkül lesz

  • utcaszínház
  • könyvbemutató
  • workshop
  • mesterkurzus
  • kiállítás
  • konferencia
Az olimpia egyik fókuszát a magyar drámairodalom egyik legnagyobb alkotója, Madách Imre jelenti, aki jövőre 200 éve, 1823-ban születetett, és akinek 140 éve mutatták be fő művét, Az ember tragédiáját.  

Az alapításának 200. évfordulóját ünneplő Miskolci Nemzeti Színház, valamint a kortárs magyar színházi seregszemlét szervező Debrecen az olimpia kiemelt helyszínei.

(fotó: illusztráció)