Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csak mert online a legegyszerűbb és leggyorsabb az szja-tervezetek átnézése, elfogadása – írja közleményében a NAV.

Ha még nincs ügyfélkapud, bármikor regisztrálhatsz!

Ha megtetted, azonnal elérheted elektronikusan a saját szja-bevallási tervezeted.

Fontos! 

Az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek, a mezőgazdasági őstermelők és az egyéni vállalkozók bevallási tervezetüket a legegyszerűbben az eSZJA-portálon egészíthetik ki és küldhetik be a NAV-hoz, mert ezen lépések nélkül az ő tervezetük nem válik automatikusan bevallássá május 22-én. A többi adózónak nincs teendője, ha a tervezet adataival egyetért.

 Ha módosítani szeretnéd a tervezetet, használd a portál kereső funkcióját, azzal a leggyorsabb megtalálni a kiegészítendő tételt.

Például: ha tavaly ingatlan-bérbeadásból is származott jövedelmed, akkor a keresőbe elég beírni, hogy „bérbeadás”, és a webes kitöltő ahhoz a sorhoz navigálja, ahová az adatokat rögzítened kell.

 Ha a tervezetben visszaigényelhető adó szerepel, a kiutaláshoz mindenképpen meg kell adni a bankszámlaszámot (nem a bankkártyaadatokat) vagy postacímet, attól függően, hogy miként szeretné megkapni az összeget. A kiutalás a bevallás beérkezésétől számítva legkésőbb a 30. napon megtörténik.

 Az szja 1+1 százalékának felajánlásáról május 22-éig lehet nyilatkozni.