Mutatjuk, hogyan növeld a biztonságot. A korai sötétedés miatt mindenki előbb magára csukja az ajtót, hosszabb a "láthatatlan" órák száma éppen ezért bűnmegelőzési tanácsokat osztott meg a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság. 

Október 30-án állítsd át a vekkert!

Az őszi óraátállítás azt jelenti, hogy korábban fog sötétedni. A korai sötétedés kedvező feltételeket biztosít a betörőknek. Mutatjuk, hogyan növelheted a biztonságot.

  • Az ingatlan körüli kerítést tartsd jó állapotban! A kerítés akkor nyújt védelmet, ha minimum 160 cm magas. Az udvari kaput mindig zárd. Szakíts a hagyományokkal és a kulcsot vegydd kia a zárból. Ne hagyja, hogy bárki észrevétlenül elbújhasson kertben! Vágd vissza a sövényeket, bokrokat, fákat! A növényzet ne legyen magasabb a 90 cm-nél, a fák lombjai ne lógjon le 180 cm alá. Jó szolgálatot tehet egy házörző kutya.Ha teheti, tartson házőrző ebet!
  • Az ingatlan nyílászárói legyenek jó állapotban! Minden kültéri ajtóra szereltess 5 pontos zárszerkezetet! Az ajtóra  jó minőségű biztonsági zárat. Rendelkezzen az ajtó többféle zárral, biztonsági lánccal, nyitásjelzővel, kémlelővel. Az ingatlan ablakait lásd el zárral, nyitásjelzővel, esetleg ráccsal is. A nyílászárókat mindig zárd be, a kulcsot tartd távol az ajtótól, vagy az ablakoktól.
  • Fontosak a  biztonsági berendezések. Használj riasztót, időzített kapcsolós világítást, mozgásérzékelőt, biztonsági kamerát, udvari világítást. A berendezések működését ellenőrizd. Rendszeresen figyeld, hogy működnek-e. A riasztó kültéri egységét, valamint az egyéb biztonsági eszközöket jól látható, de nehezen hozzáférhető helyre szereltesd. Az ingatlan bejáratánál helyez el figyelmeztető jelzést! Ha elmentek otthonról, vagy csendespihenőt tart a család a biztonsági berendezéseket ne felejtsd el aktiválni.

Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsd a rendőrséget vagy hívd a 112-es segélyhívószámot!