Nem igazán tudtam, mire számítsak, amikor a kezembe vettem Stacey Halls: Mrs. England című művét, de mindenképpen el akartam olvasni.

A borító természetesen a megszokottan gyönyörű KULT-könyv stílus, nekem ez most különösen tetszett, főleg az aranyszínű dombornyomott betűtípus miatt.

A történetet a főhősnő, Ruby May szemszögéből olvashatjuk végig. A fiatal dada, aki nemrégen végzett egy igazán elit londoni iskolában, kénytelen elhagyni szeretett munkaadóit, mivel azok a tengerentúlra költöznek. Még nem értjük, hogy Ruby miért jut ilyen elhatározásra, csak érezzük, hogy nyomós, súlyos oka van erre. Végül a fiatal nő azonnal rábólint egy kínálkozó lehetőségre és az England családhoz szegődik, akik egy vidéki, vad tájon élnek. Ruby kiváló nevelőnő és minden tudásával veti bele magát az England-gyerekek életének irányításába, akik meglehetősen elhanyagoltnak tűnnek. Édesanyjuk, Mrs. England nem sokat törődik velük, többnyire a hálószobájába zárkózva tölti a napokat. A gyerekkel inkább a harsány és jóképű édesapa foglalkozik, aki azonban igen elfoglalt is. Ruby nehezen találja meg a helyét a különös házban, annak különös és furcsa lakói között, azonban magával ragadja a zord, de szépséges táj. Egyre inkább feléled benne a gyanakvás, hogy Mrs. England-del nem stimmel valami, és elhatározza, hogy mindenáron megvédi a gyerekeket. Ahogy a fiatal lány egyre jobban belekeveredik a ház úrnője körüli titokzatos ügyekbe, a saját fájdalmas múltjával is szembe kell néznie.

Egyszerűen imádtam ezt a gótikus hangulatú történetet. Izgalmas, fordulatos, mély tartalommal, mondanivalóval, letehetetlen. Gyakorlatilag egy szuszra elolvastam. Sokkal sokkal jobb, mint a Familiárisok, így akinek esetleg az nem tetszett annyira, bátran ajánlom a Mrs. England-et. Kiválóak benne a leírások, remek a történet, fantasztikus az atmoszférateremtés, a helyszínválasztás, izgalmasak a karakterek. Igazi szivetmelengető olvasmány.