Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Május hónap műtárgya a szekszárdi Wosinsky Mór Múzeumban a sárközi férjes asszonyok jelképe, a pántlikás főkötő lett. A múzeumban eddig teljes, kontypántlikával megrakott változat nem volt. A munka elkészítésével megbízott Heronyányiné Cvek Katalin és lánya, Ormándi Petra révén olyan alkotók munkája került a gyűjteménybe, akik fontos szerepet játszottak a sárközi népművészet fennmaradásában.

A hónap műtárgyaként kiállított kontypántlikás főkötő négy részből áll.

Legszembetűnőbb része a parittyafőkötő. A Sárközben ismert hímek közül Ormándi Petra a „három rózsa, három levél, három lik” nevű mintával díszítette az anyagot. A műtárgy többi részének elkészítését és a darabok összevarrását Cvek Katalin végezte el. Elsőként ráncolt homlokszalagot illesztette a főkötőhöz. A homlokszalag hat rétegből áll: fehér, zöld, fehér, kék és lila színek váltják egymást. A fehér szalagok kiemelik a föléjük kerülő újabb rétegek cakkos szélmintáját. Legfelülre a 2–3 mm-es hajtásokból álló, ráncolt, fekete szalag kerül, mely nyújtott állapotban 60–70 cm hosszúságú.

180 virág díszíti

A főkötő hátsó részéhez illesztik hozzá – a gyöngyökkel kivarrt keresztszalag segítségével – a kontypántlikát. Különlegessége, hogy a pántlika „fecskefarkosan” rakott. Négy virágos, egyenes főág alkotja az kontypántlika alapját. A főágakból jobbra és balra is V alakú „fecskefarkokat” kell kihajtani úgy, hogy minden hajtásnál megmaradjon a pántlikán lévő virágminta. Éppen ezért a felrakott szalag hosszát nem méterben számolják a készítők, hanem a virágok számában. Jelen esetben a dupla hajtás miatt 180 virágra volt szükség, ami majdnem 13 méter szalagnak felelt meg.

Végül a kontypántlikás főkötő három részét az illesztések mentén az alábéleléssel együtt kell megvarrni. Utóbbi műveletre az esztétikum és a tartósság miatt van szükség. Ekkor kerül bele – a belső bélés és a rakott szalag közé – a halántékot díszítő hajfonat. Régen az asszonyok befonva hordták a hajukat a főkötő alatt, és saját hajtincsükből készítették el a díszfonatot. Ma már műhajból vagy fodrásztól, ismerőstől szerzett valódi hajból elkészítve varrják hozzá a főkötőhöz a félkör alakú, fonott tincseket.

 

Képek: Retkes Tamás