Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A "fixről hívlak", vagyis vezetékes telefonról! Ez a mondat már egyre kevésbé hangzik el, és valószínű ki is fog halni!

A háztartások telekommunikációs költése emelkedett az egy évvel korábbi adatokhoz képest. 

Mindent összevetve a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) felmérése alapján 2022-ben egy átlagos magyar háztartás havonta 18 600 Ft-ot költött távközlési szolgáltatásokra. Az összeg nem tartalmazza többek között a streamingszolgáltatóknak közvetlenül fizetett összegeket.

A felmérés szerint leginkább a felnőtt, azon belül a dolgozó háztartástagok száma befolyásolja a költést, de a TV-előfizetésnél a gyermekek száma, azaz a nekik szóló tartalom igénye a felnőttekéhez hasonló hatással bír. 

Az igényeket a háztartás távközlési szolgáltatásai kapcsán a döntéshozó tagjának életkora, iskolai végzettsége nagyban befolyásolja. A legfiatalabbak kevesebb szolgáltatást használnak, jellemzően nem fizetnek elő otthoni telefonra. Viszont a legidősebbeknek az otthoni internetre és az okostelefonban használt mobilinternetre van kevésbé szükségük. 

Ennek eredménye, hogy a középkorú döntéshozóval rendelkező háztartások távközlési kiadásai a legmagasabbak. Az olyan háztartásokban, ahol a legmagasabb iskolai végzettség nyolc általános, összességében kevesebbet költenek távközlésre. A diplomás háztartásokban pedig a gyorsabb otthoni internetre is hajlandóak előfizetni.

A háztartások átlagos telekommunikációs kiadásai a kutatás alapján a 2021-es 17 800 forintról 2022-re 18 600 forintra emelkedtek.