27. alkalommal rendezte meg főszervezőként az István Borház és Kiskőrös Város Önkormányzata szervezőként pedig Kiskőrös Város Hegyközsége , a Kiskőrösi „Gondűző” Borlovagrend, valamint a Kiskőrösi Kadarka Kör, a Kadarka Nemzetközi Nagydíj Borversenyt Kiskőrösön a közelmúltban.

A borbírálatot megnyitotta és a borbíráló bizottságokat köszöntötte Frittmann János, a borverseny fővédnöke, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szakmaközi ügyekért felelős alelnöke.

A továbbiakban a rendezvény két szekcióban folytatódott

Az előadóteremben dr. Németh Krisztina, a MATE SZBKI Kecskeméti Állomása tudományos munkatársa „Az aszály káros hatásainak kompenzálási lehetőségei a szőlőtermesztésben” címmel tartott színvonalas szakmai előadást, valamint kerekasztal beszélgetést Szabó Attila a MATE SZBKI Kecskeméti Állomás vezetője. Az ítészek a borbíráló teremben három bizottságban, valamint a csúcsbizottságban kóstolták, véleményezték és pontozták a versenyre benevezett 80 bort. A bírálat után a legjobb borok a csúcsbort kiválasztó bizottság elé kerültek.

„A kadarka, mint bor, az egy elég nehéz műfaj. Megvannak a nagyon szép ismertetőjegyei. Nagyon nehéz kiválasztani egy normál, átlag vörösborból, mert olyan finom jegyei vannak, hogy nagyon finom érzék kell hozzá, illetve ismerni kell a kadarka bort, hogy ki bírják választani, melyik a legszebb közülük.” – tudtuk meg Csengődi Istvántól, az esemény házigazdájától.

Végezetül az ünnepség zárásaként átadták az okleveleket és a különdíjakat.

 

Kép: istvanborhaz.hu