Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Camellia Beauregard világában az emberek szürkének születnek, csúnyának, átkozottnak, és csak egy Belle-lány tehetsége, segítsége révén képesek megszépülni. Camellia Belle-lány, de minden vágya a királyi család palotájában élni, ahova csak a legbefolyásosabb Belle-lányok kerülhetnek.

A történet

Camellia Beauregard különleges lány: Belle. Orléans fényűző világában a Belle-lányokat köztisztelet övezi, mert ők irányítják a Szépséget, a Szépség pedig olyan érték, amit mindenki a legjobban kíván. Orléans-ban az emberek szürkének születnek, csúnyának, átkozottnak, és csak egy Belle-lány tehetsége, segítsége révén képesek megszépülni. Camellia számára azonban nem elég csak Belle-nek lenni. Arra vágyik, hogy ő legyen a kegyelt, akit Orléans királynője kiválaszt, hogy velük éljen a királyi palotában, és a királyi család és az udvar legmagasabb rangú személyeinek szépségéről gondoskodjon, ezzel elismerést nyerjen, hogy ő a legtehetségesebb Belle-lány az országban. Ám amint Camellia és Belle nővérei megérkeznek az Udvarba, nyilvánvalóvá válik, hogy kegyeltnek lenni nem mindig olyan, amilyennek képzelte. A palota aranyozott falai között sötét titkok rejtőznek, és Camellia hamar megtanulja, hogy puszta léte hazugság, sokkal nagyobb az ereje, mint gondolta, és sokkal veszélyesebb is lehet, mint valaha feltételezte volna. Amikor a királynő arra kéri Camelliát, hogy saját életét kockáztatva, Belle-erejének nem rendeltetésszerű felhasználásával segítsen a beteg trónörökös hercegnőn, Camellia lehetetlen döntéssel kénytelen szembenézni. Orléans és lakóinak jövője a tét. Camellia döntés előtt áll: magát és nővéreit, a Belle lányok életmódját és hagyományait mentse, vagy saját élete kockáztatásával állítsa talpra a hercegnőt, amivel örökre megváltoztatja a világot.

A tökéletesség kérdése

A kérdés nagyon aktuális. Egy olyan világban, ahol már létezik plasztikai sebészet és Photoshop, ahol a kozmetikai cégek a világon a legnagyobbak között vannak, ez elkerülhetetlen. Lépten-nyomon beleszaladni olyan elemző cikkekbe, amik azt feszegetik, mennyire fals képet szülnek a magazinok címlapjai a szépségről, hogy milyen megvalósíthatatlan képekhez mérik magukat a tinilányok (és fiúk), és milyen súlyos betegségekhez vezet a tökéletesség és a "tökéletes szépség" utáni vágy. Az nem is kérdés, hogy a The Belles fontos témát boncolgat, és nem könnyű a téma, amibe az írónő belevágta a fejszéjét.

A világ egyszerre nagyon idegen és nagyon ismerős már az elejétől kezdve. Azt, hogy kik is a Belle lányok és mire képesek, fokozatosan ismerhetjük meg, már csak azért is, mert a képességeik határai igazából még a Belle lányok számára is szürkezónát jelentenek. Azt azért hozzá kell tennem, hogy a regény első fele sokkal lassabb, mint a második. Ott is vannak meglepetések, de igazán akciódússá és izgalmassá a második felére válik a kötet.

Mindenkinek ajánlom, aki olyan történetet szeretne olvasni, amelyen még napok múlva is gondolkozik.