Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Akár hetvenöt napot is kell várni a generálkivitelezőre Magyarországon

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ez a Mapei Kft. felméréséből derült ki, amelyet a HVG szemlézett. 

A kőműveseknél 70, a burkolóknál 65 nap az átlagos várakozási idő. Ha valakinek víz- és gázszerelőre van szüksége, 27 nappal számoljon, a villanyszerelők pedig jellemzően 40 nap alatt tudnak új munkát vállalni.

A kutatás rámutatott arra is, hogy minél nagyobb munkáról van szó, annál többet kell várni. Apróbb javítások esetén 46 nap, a kisebb kivitelezéseknél 56 nap, a közepes beruházásoknál 66 nap, a nagyberuházásoknál viszont már 71 nap a várakozás átlagos ideje. 

Mindent egybevetve átlagosan 58 napot kell várni szakemberre Magyarországon. Egy éve még 138 nap volt a várakozási idő, ez pedig 42 százalékos visszaesést jelent – részletezi a felmérés. Szakértők szerint, ha tovább csökken a kereslet, újra felerősödhet a munkaerő kivándorlása, pedig a munkadíjak már az európai szintet közelítik: a szakemberek négyzetméterenként átlagosan 8636 forintot kérnek el.

Persze most sem mindegy, az ország melyik részén élünk. A szakemberhiány Békésben a legmagasabb: ott 83 nap a várakozási idő. Hasonló a helyzet Győr-Moson-Sopronban, ahol 75 napot kell várni a szakemberre. Budapesten 60, míg Pest vármegyében 64 nappal kell kalkulálnunk, ugyanakkor Komárom-Esztergom és Tolna vármegyékben mindössze 38 napnak kell eltelnie ahhoz, hogy végre elkezdődhessen a megrendelt munka.