Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Alkalmi bélyeget bocsátott ki a százéves Magyar Nemzeti Bank tiszteletére a Magyar Posta

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Alkalmi bélyeget bocsátott ki a százéves Magyar Nemzeti Bank tiszteletére a Magyar Posta június 24-én, a jegybank alapításának évfordulóján.

Száz évvel ezelőtt, 1924. június 24-én kezdte meg működését Popovics Sándor elnök vezetésével az önálló Magyar Nemzeti Bank (MNB). Ez fordulópont volt az ország önállóságának, függetlenségének történetében.

Az alapítás évfordulójára a jegybank egész éven át tartó centenáriumi ünnepségsorozattal emlékezik, megszólítva a szűkebb pénzügyi szakma mellett az ország teljes lakosságát, kiemelt figyelmet fordítva a fiatal korosztályra. A sorozat célja, hogy bemutassák a jegybank történelmét, évszázados küldetését és a magyarság szellemi, vagyoni örökségének megőrzésében vállalt felelősségét.

Az alkalmi bélyeg Szabó Ferenc grafikusművész tervei alapján készült. 

Az alkalmi bélyegen az MNB épületének homlokzatán található egyik szoborkompozíció és a centenáriumi logó is látható, az alkalmi borítékon pedig az épület homlokzatán virágfüzérrel ábrázolt nőalak jelenik meg. A szoborcsoport központjában egy fiatal nő és egy fiú áll, körülöttük a gazdagságot és bőséget jelképező szimbólumokkal, bőségkosárral és búzakévével. Ez a kiadás 40 ezer példányban készült el.