4 hónap

Három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a Tamási Járásbíróság egy Tolna vármegyei férfit, aki rókákat és borzokat tartott rossz körülmények között. A Szekszárdi Törvényszék közlése szerint a férfi vadászkutyák számára, kotorékozásra engedély nélkül fogta be az állatokat, azokat egynégyzetméteres vasketrecekben tartva rendkívüli szenvedést okozott nekik

Néhány egyed el is pusztult 

A negyvenes éveiben járó férfi Nagyszokolyon műkotorékozó pályát épített ki jagd terrier kutyái kiképzésére, amihez élve fogó csapdával rókákat és borzokat fogott be. A pályát a Jagd Terrier Klub tagjai is használták kutyáik felkészítéséhez.

Az elítélt 2023 februárjában 3 felnőtt és 14 kölyök rókát, illetve 3 borzot fogott be a környék vadászterületéről és présházánál, egynégyzetméteres vasketrecekben tartotta őket. A rókák közül a tartás alatt három elpusztult.

Tavaly május 13-án tizennégy ember 23 jagd terrierrel érkezett Nagyszokolyra műkotorékozásra, de azt a rendőrség beavatkozása miatt nem tarthatták meg.

Rettenetes állapotban voltak az állatok 

A helyszínen fogva tartott állatok soványak voltak, szőrük hiányos, testük ürülékkel, légylárvákkal és bomló ételmaradékkal szennyezett volt. Víz és élelem sem volt előttük, valószínűleg 7-10 napja nem kaptak enni. 

„A nem higiénikus tartási körülmények alkalmasak voltak arra, hogy az állatok maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozzák, emellett mindez rendkívüli szenvedéssel és fájdalommal járt számukra”

– írta a törvényszék.

A műkotorékozó pálya építése és üzemeltetése nem engedélyköteles, a műkotorékozást nem tiltja jogszabály, de az állatok befogása vadászatra jogosult engedélyével történhet, amit az elítélt nem szerzett be.

(fotó: illusztráció, pixabay)