Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Digitális felületeken győzködik a legénbúcsús-kocsmatúrás fiatalokat, ne menjenek Amsterdamba.

 

Úgy döntött a holland főváros, Amszterdam közgyűlése, hogy digitális kampányt indít a brit fiatalok elrettentésére. A BBC News arról ír, főleg a Budapesten is jól ismert, balházó bandákba verődő, ittas, olykor bedrogozott angol sihederek okoznak rendszeresen bajt a városban, ezért lépett Amszterdam.

A holland fővárosnak eléggé megkopott a hírneve az utóbbi évtizedekben, nyugaton sokan a drogokkal és a prostitúcióval kötik össze Amszterdamot, ezt szeretném a városvezetők tisztára mosni. Ezért a videókat a 18-35 éves korcsoport számára készítette, ami egy balul elsült éjszaka képei láthatók: rendőri intézkedés, bilincs, ujjlenyomat.


A hirdetések arra játszanak, a legénybúcsúk, olcsó hostelek és kocsmatúrák nagyon vonzóak lehetnek, de ha ennek sitt a vége, az kihat a hátralevő életre. Nagy hirdetési verseny van egyébként a BBC szerint, mert utazási irodák olcsó amszterdami utakat kínálnak, amiket olykor olyan hajózások tartalmaznak a város csatornáján, ahol korlátlan az alkoholfogyasztás.

Ennek meglett az eredménye, a hollandoknak elegük van az utcán vizelő, kanálisba hányó, meztelenül üvöltőző vagy egymással verekedő britekből. Az amszterdami polgármester egyszer meghívta Boris Johnson londoni volt polgármestert, miután az piszkosnak nevezte Amszterdamot, hogy nézze meg, mit csinálnak a britek itt.

Egyesek szerint azonban diszkriminál a hirdetés és sztereotípiákra épít. A BBC-nek egy kannabiszt árusító coffeeshop tulajdonosa is azt mondta, az ő üzletébe mindenféle korú, nemű és státuszú ember jár, nem kéne kipécézni egy csoportot a kampányban. A városvezetés közben szigorít, a legendás piros lámpás negyedben hamar kell a bordélyoknak bezárni, és füvezni sem lehet a nyílt utcán.

Egyes lakosok azt mondják, nem a fiatalokkal van a baj, hanem a turisták többmilliós számával. A kommentelők is szkeptikusak, egyesek ironnak azon, hogy a legális fű és prostitúció mellett e célból jönnek ide turisták, mások azt mondják, a város ebből szerzi bevételei jelentős részét, nem a családokból és múzeumokból.