Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A természetvédők meghökkentek a bejelentés nyomán, s egy emberként szólaltak fel az ügy kapcsán. Noha évszázadok óta járták farkasok a dél-spanyolországi Andalúzia hegyvonulatait, az elmúlt években jelentősen csökkent populációjuk, most pedig hivatalosan is kihaltnak nyilvánították az állatokat a régióban.

A regionális kormány már 2003 óta jegyzi a farkaspopulációt, s a helyi lakossággal együttműködve figyelik meg az állatokat, ami azért is volt szükséges, mert rengeteg konfliktus robbant ki a gazdák körében a vadállatok miatt. Csakhogy az andalúziai kormány környezetvédelmi osztálya egy friss jelentésében lesújtó megállapítást tett:

„2020 óta nincs nyoma farkasok jelenlétének Andalúziában.”

Noha a farkas védett faj, s becslések szerint legalább 2010-ig hat-nyolc farkasfalka élt a régióban, melyek egyenként akár 56 egyedből is állhattak, mégis kihaltnak nyilvánították a fajt. Szakértők rámutattak, valójában már 2013 óta nincs nyoma farkasoknak a régióban, ám feltételezéseik szerint már 2003 óta nem volt Andalúziában szaporodó falka.

Luis Suárez, a Természetvédelmi Világalap spanyolországi természetvédelmi koordinátora rámutatott:

„Ez rossz hír, és megerősíti a negatív tendenciát a Dél-Spanyolországban még létező néhány farkasfalkára nézve, melyeket az élőhelyük elvesztése, az orvvadászat és az illegális vadászat miatt veszélyeztet azáltal, hogy fizikailag és genetikailag elszigetelődtek a Spanyolország többi részén élő farkasoktól.”