Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Áruhitel? Köszönöm, nem

Így gondolkodik a magyar vásárlók többsége, és inkább spórolna egy nagyobb értékű műszaki cikk megvásárlására.

Legalábbis ez derül ki az Euronics felméréséből, amelybe saját dolgozóit is bevonta. Azt állapították meg, hogy a 15-59 éves korosztály fele még soha nem vett fel áruhitelt, harmada kétszer, tizede viszont 3-5 alkalommal használta ki ezt a lehetőséget. A válaszadók 60 százaléka szállt síkra a takarékoskodás mellett, 32 százalékuk pedig az áruhitel és a spórolás lehetőségét is el tudja képzelni.

Ha sürgősen kell valami, jöhet hitelre is

A kutatás szerint a legtöbben attól félnek, hogy nem tudják majd fizetni a törlesztőrészleteket, amelynek emelkedésétől is sokan tartanak. A lélektani határ egyébként 50 ezer forintnál van, ha pedig a kiszemelt áru ennél többe kerül, akkor már elgondolkodnak az áruhitel felvételén: leginkább karácsony előtt, hiszen a legnagyobb értékű termékeket ebben az időszakban vásárolják. S ha már szükség van hitelre, a legfontosabb tényező, hogy a vásárlónak mennyire sürgősen van szüksége az adott termékre. Ezt követik a hitelfelvétel feltételei, majd pedig az, hogy mennyi időre lenne szükség a vételár összegyűjtéséhez. A kiszemelt termék ára csak ezután következik. 

Nagyot mentek a tabletek és a szépségápolási termékek

Számítástechnikai eszközök, telefonok, elöltöltős mosógépek, kombi hűtők és a nagyméretű televíziók – ezek voltak a leggyakrabban hitelezett termékek tavaly. Az előző évhez képest a tableteknél és a szépségápolási termékeknél volt nagyobb növekedés. Az áruházlánc 2021-eben 16 százalékkal több áruhitelt értékesített, mint 2020-ban, de kevesebbet, mint a pandémia előtti időszakban. Az átlag hitelösszeg ugyanakkor jelentősen emelkedett tavaly az elmúlt évekhez viszonyítva, megközelítette a 150 ezer forintot. 

Az Euronics közleménye szerint változatlanul a nulla teljes hiteldíj-mutatójú konstrukciók és az akár hosszabb futamidejű, de alacsony kamatozású hitelek a legnépszerűbbek. A klasszikus áruhitel helyett egyre többen választják a hitelkártyát és az azon nyitható részletfizetési alszámlát is.