Sikert ért el az alvállalkozóknál. Egy vállalkozás az adóellenőrzés miatt tudta meg, hogy partnerei fiktív számlákkal próbálják csökkenteni fizetendő adójukat.

 A cég nem tartotta elfogadhatónak az alvállalkozók adóelkerülését, ő maga ösztönözte partnereit a korrekcióra.

Ennek eredményeként az érintett cégek 43 millió forint kötelezettséget vallottak be önként.
 
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyik feladata az adózóadózók kockázatelemzése és ellenőrzése. Egy ilyen adózó vizsgálatában olyan alvállalkozókra figyelt fel, akik fiktív számlák levonásával csökkentették áfafizetési kötelezettségüket. A revizorok megállapították, hogy a fővállalkozó valódi gazdasági események után számolt el költségeket, de az alvállalkozói láncban bizonylatolt és bevallott ügyletek mégis adóelkerüléssel érintettnek minősülnek, mivel az alvállalkozók fiktív számlákkal próbálták meg elkerülni az adófizetést.

A fővállalkozó szerette volna elkerülni, hogy megítélése rossz irányba változzon, ezért egyeztetett a részfeladatokat végző, másodlagos szerződő cégekkel.

Kérte az alvállalkozókat, hogy könyvelésükben korrigálják a hiteltelen számlákat, és jog szerint teljesítsék adókötelezettségeiket. Az érintett társaságok mintegy 43 millió forintot vallottak és fizettek be a költségvetésbe.

A NAV ha lehetséges, konzultálva, támogató fellépéssel segíti a jogkövetésre törekvő vállalkozások adóügyeit.

(fotó: pixabay)