Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szakértők arra jutottak, hogy a 3 kilométernél hosszabb ingázás növeli a fizikai inaktivitás és a túlsúly, valamint a rossz alvás valószínűségét.

A covid lecsengésével számos cég kérte azt a dolgozóitól, hogy a távmunka után teljes vagy részmunkaidőben térjenek vissza az irodába, ám a szakemberek felhívták a figyelmet, miszerint az ingázás akár negatív hatással is lehet az egészségünkre.

Kutatásukhoz a svéd longitudinális egészségügyi felmérésből szereztek adatokat, majd megvizsgálták a 2012 és 2018 között megkérdezett, mintegy 13 ezer, 16-64 év közötti résztvevő válaszait, főként az életmódjukra, a foglalkozásukra, a stressz-szintjükre és az egészségügyi állapotukra fókuszálva.

Ezt követően kielemezték a résztvevők otthona és munkahelye közötti távolságot, valamint e területek társadalmi-gazdasági helyzetét, hogy megértsék, hogyan befolyásolták ezek a tényezők az életmódbeli szokásokat.

Több problémát is okozhat

A kutatók mindemellett ismételt felméréseket használtak, amelyek lehetővé tették az egyes vizsgálati résztvevők válaszainak összehasonlítását két különböző időpontban, s végül arra jutottak, hogy a 3 kilométernél hosszabb ingázás növeli a fizikai inaktivitás és a túlsúly, valamint a rossz alvás valószínűségét.

Ez azok esetében is igaz volt, akik több mint 40 órát dolgoztak, illetve több mint 5 órát ingáztak hetente, míg akik ennél kevesebbet, fizikailag aktívabbnak tűntek, vélhetően azért, mert több idejük maradt a testmozgásra, pihenésre, vagy kevesebbet stresszeltek – írta a Science Alert.

Valamint azt is megállapították, hogy a többet ingázó résztvevők nagyobb valószínűséggel rendelkeztek káros alkoholfogyasztási szokásokkal, főleg ha a munkahelyük egy bár közelében volt. Sajnos azonban a tökéletes ingázási távolságot vagy az iroda elhelyezkedését nem tudták meghatározni, bár a megállapításaik mindenképp figyelemreméltóak.