Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az öt hazai Nemzeti Park területén fekvő barlangok különleges programokkal várják az érdeklődőket március végéig a Barlangoljunk! – március a barlangok hónapja elnevezésű programsorozat részeként.

Geotúrán, denevérlesen, fotós túrán is részt vehetünk

Ez már a kilencedik alkalom, hogy hódolhatunk a barlangok hónapjának.

A hazai nemzeti parkok közül a Duna-Ipoly Nemzeti Park, a Duna-Dráva Nemzeti Park, az Aggteleki Nemzeti Park, a Bükki Nemzeti Park, valamint a Balaton-felvidéki Nemzeti Park rendelkezik társadalmi hasznosítású barlangokkal, melyek kedvezményes és ingyenes túrákkal, máskor nem látogatható barlangokkal várják egész hónapban az érdeklődőket.

Tudtad?

Budapestet a barlangok fővárosának is nevezik. Nincs még egy olyan főváros, amely alatt ennyi és ilyen hosszúságú barlangjárat helyezkedik el. Fővárosunk alatt 174 ismert barlang húzódik. Járatrendszere több, mint 58 kilométer. Magyarország legnagyobb, leghosszabb barlangja is Budapesten található: ez a Pál-völgyi-barlangrendszer, mely mintegy 32 kilométer hosszúságú.

A “Barlangoljunk!” kampány 2014-es elindulása óta csaknem 30 százalékkal növekedett az idegenforgalmi hasznosítású barlangok látogatószáma, átlagosan félmillió regisztrált látogató érdeklődik évente a barlangok iránt. 

(fotó: érdekes világ)