Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az 1848-as forradalom és szabadságharc mozgalmas időszaka sokféleképpen érintette Magyarország társadalmát, így a nőket is. Bár ők továbbra is ki voltak zárva a közélet színtereiről, a modern polgári társadalom és nemzet megteremtésében, illetve az önvédelmi háborúban nekik is jutott szerep.

A nők szerepei

A Babits Mihály Kulturális Központ nagy sikerű programsorozatán, a Kultúrkortyok Szabadegyetemen, Dr. Fónagy Zoltán történész, az ELTE-BTK Új- és Jelenkori Magyar Történeti Tanszék oktatója számos, izgalmas részletet osztott meg arról, milyen sors, milyen szerep jutott a hölgyeknek – a honleányoknak, a „tépéscsinálóknak”, a fiaikért aggódó anyáknak, vagy, a kuriózumnak számító honvédnőknek – abban a korszakban, amelyben igazán még a férfiaké volt a főszerep.

A szabadegyetem után a márciusi ifjak kedvelt italával, kávéval és kedvenc csemegéivel, kuglóffal és kaláccsal várták a megjelenteket.

 

Képek: Babits Mihály Kulturális Központ Facebook oldala