0:00
/
Beszéljünk kicsit személyes adataink védelméről!

Nem ok nélkül! A csalók különböző módszerek alkalmazásával (például egy munkaajánlattal) megpróbálják elérni, hogy megadd személyes adataidat (név, e-mail-cím, jelszó, hitelkártyaszám stb.). Az adatok birtokában aztán jóvá nem hagyott vásárlásokat hajthatnak végre, bankszámlát nyithatnak; telefon-előfizetést vásárolhatnak; hitelt vehetnek fel; illegális üzleti tranzakciókat hajthatnak végre; eladhatják az adatokat más csalóknak. 

Ne tartsd lényegtelennek az adatvédelmet!

Rendszeresen tekintsd át közösségimédia-fiókjaid adatvédelmi és biztonsági beállításait! Áldozz időt annak megismerésére, hogy mit mutat a profilod a külvilág számára!

„Jelentsd a közösségimédia-platform üzemeltetőinek azokat a profilokat, amelyekről azt gyanítod, hogy csaláshoz hozták létre őket! Tiltsd le őket, ha az ismerőseid vagy a követőid, és szakíts meg velük minden kapcsolatot”

– hívta fel rá a figyelmet Huszti Gábor, alezredes a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályvezetője.

Igényelj az MNB 5/2023. (VI.23.) számú ajánlása alapján rövidesen díjmentesen biztosított biztonsági célt szolgáló, azonnali tranzakciófigyelési (számla- és kártyafigyelési) szolgáltatást a visszaélések észlelése, későbbi visszaélések megelőzése érdekében!

További információkért keresd a kiberpajzs.hu oldalt.

Megszólal: Huszti Gábor, alezredes

(fotó: pexels, illusztráció)