Halottak napja alkalmából az emlékezés és tisztelet virágait, valamint mécseseit helyezte el az idei évben is a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Szekszárdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, valamint a Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság állománya Boda Vilmos és Csöglei István sírjánál.

Szekszárdon 1873-ban, az országban ötödikként alakult meg a Szegzárdi Önkéntes Tornász és Tűzoltó Egylet, melynek első parancsnoka mintegy negyven éven át dr. Boda Vilmos volt, akiről az 1953-ban épült szekszárdi laktanya később a nevét is kapta.


Öt évvel ezelőtt a Szekszárdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség a Szekszárdi Önkéntes Tűzoltó, Hagyományőrző és Sport Egyesület kezdeményezésére emléktáblát avatott a néhai parancsnok végső nyughelyén, valamint a tűzoltó emlékhely is Boda Vilmos nevét viseli.

Csöglei Pista bácsinak élete volt a tűzoltóság

Számos publikációja jelent meg, kutatta a tűzoltóságok történetét. Megírta a paksi, a tamási, a dunaföldvári, a dombóvári, a faddi, a tolnai, a zombai önkéntes tűzoltó egyesületek, az Atomerőmű Tűzoltóság, a Tolna Vármegyei Tűzoltószövetség 100 éves történetét, de megjelentek életrajzi művei is. Nevéhez kötődik a Bonyhádi Tűzoltó Múzeum létrehozása, de részt vett a Magyar Tűzoltó Szövetség újjáalakításában is. Volt városi parancsnok Szekszárdon, valamint 1965-től 1986. augusztus 30-án történt nyugdíjba vonulásáig a megyei parancsnok-helyettesi beosztást töltötte be. Pista bácsitól 2016 júniusában vettünk végső búcsút.

Tisztelet a Hősöknek.

(Fotó: Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság)