Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Amikor megszakad a kapcsolat a dízelkút és a pénztárgép között. A dél-dunántúli benzinkutas ezt szüntette meg. Gyakorlatban tehát: feketén szolgálta ki az üzemanyagot egyes vevőinek. 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai épp egy 600 literes IBC-tartály feketetankolása közben ütöttek rajta.

Újra „jól szagolt” a kockázatelemzés

A NAV az adatvagyonán alapuló kockázatelemzés eredménye alapján kezdett el nyomozni az ügyben, a hivatal bűnügyi, rendészeti és jövedéki szakterületének összehangolt munkája vezetett a benzinkút üzemeltetőjének tettenéréséhez.

„A kutas az elfogás pillanatában éppen egy fuvarozónak értékesített üzemanyagot ezzel a módszerrel, ekkorra a kisfurgonban elhelyezett 600 literes IBC-tartályba már 250 liter gázolaj átcsorgott.”

A helyszínen a nyomozók és az őket támogató bevetési egység járőrei megállapították, hogy a gyanúsított a gázolaj-kiszolgáló kútfejet kiiktatta úgy, hogy sem a mérőóra, sem az azzal összekötött online pénztárgép nem mutatta az eladott üzemanyag mennyiségét.

Így az üzemeltető egyéni vállalkozó mintegy 6700 liter gázolajat adott el. Ezzel összesen 1 millió forint áfát, valamint 570 000 forint jövedéki adót nem fizetett meg. 

A gyanúsítottat üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki. A rajtaütés után a NAV az adózatlan gázolajat, az elkövetéshez használt gépjárművet és készpénzt is foglalt – áll a hivatal sajtóközleményében.