A Szekszárdi Járási Ügyészség nagyobb kárt okozó csalás bűntette és kisebb kárt okozó csalás vétsége miatt emelt vádat a 42 éves férfi ellen. A vádirat szerint vállalkozói tevékenysége során a vádlottnak anyagi nehézségei adódtak. 

2023-ban közel 1 millió forint összegű adótartozást, és hasonló mértékű hiteltartozást halmozott fel. 

Kedvezőtlen anyagi helyzete miatt a vádlott elhatározta, hogy adósságait illetve a mindennapi kiadásait a megrendelőktől átvett anyagár előlegekből fedezi majd, erről a megrendelőit nem tájékoztatta. 

A nincsből, nincs anyag

Tisztában volt azzal, hogy ezáltal a megrendeléseket sem fogja teljesíteni, hiszen az azokhoz szükséges anyagokat meg sem vásárolja- írja közleményében a Tolna Vármegyei Főügyészség.

2023. márciusában a helyszín felmérése után a vádlott megegyezett az egyik sértettel, hogy szekszárdi lakásában kicserél három ablakot és a bejárati ajtót, 1.560.000,-Ft vállalkozói díj ellenében. A munka határidejét 2023. május 6-ban határozták meg. 

750.000,-Ft előleget kért az anyagok beszerzésére, amit a sértett készpénzben kifizetett.

A vádlott a másik sértettel 2023. május 12-én, szintén a helyszín felmérése után egyezett meg, hogy a lakásában kicseréli a bejárati ajtót és az erkélyajtót 2023. június 1-ig, 745.000,-Ft vállalkozói díj ellenében. 

A vádlott anyagár előlegként 330.000,-Ft-ot kért, amit a sértett még a felméréskor készpénzben átadott.

A vádlott a két sértettől kapott anyagár előleget az elhatározása szerint, a saját és családja szükségleteire használta fel, az elvállalt munkákra az anyagokat nem rendelte meg, a nyílászárók cseréjét nem végezte el. A vádlott az anyagvásárlás céljából kapott pénzösszegeket a sértetteknek nem fizette vissza, az okozott kár egyik esetben sem térült meg.

A vádlottal szemben a járási ügyészség közérdekű munka és pénzbüntetés kiszabását szorgalmazza a Szekszárdi Járásbíróságnál, egyben indítványt tett a sértettek polgári jogi igényének elbírálására.

(fotó: illusztráció, pixabay)