Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A technológia itt van, a kezünkben!

Az athéni Akropolisz kétségkívül a világ egyik legcsodálatosabb öröksége, amit az életben egyszer fel kell keresnünk. A több mint húsz épületből álló együttes centrumában helyezkedik el az Akropolisz legfőbb nevezetessége, a Parthenón. Pallasz Athéné temploma a világ egyik legismertebb épülete, azonban fájdalmas valóság a görögök számára, hogy több mint 200 évvel ezelőtt elhurcolták az ógörög templom márványszobrait, amelyek jelenleg a londoni British Museumban láthatók. Görögország hiába követelte, hogy adják vissza őket, továbbra sem lehetnek a műemlékek a hazájukban.

Napjaink egy már széles körben elterjedt technológiája azonban pótolja a hiányt – habár csak virtuálisan. A látogatók mostantól nem csak a saját szemüknek hihetnek, hanem egy digitális készülék – tablet vagy telefon – felületén ujjnyomással és zoomolással úgy is bejárhatjákaz ókori helyszínt, hogy azt látják, mint egykoron.

A digitális rekonstrukció beigazítja a képet a valós paraméterekhez, és virtuálisan felülírja a látványt. Mint a cikkben olvasható: „Görögország ugyan későn, de annál lelkesebben áll át az új technológiák használatára”. Ez valóban óriási élmény, az ókori romok mellett („felett”) bepillantást nyerni évezredek történelmébe.

A mai látványból kiindulva hajlamosak vagyunk fehérnek és sokkal sterilebbnek hinni az Akropolisz szépségeit, pedig az itt található szobrok közül sokat kifejezetten élénk színekkel festettek le. A Parthenon főszerepében ábrázolt Athéné istennő szobra pedig egy vízzel teli medence felett magasodott.

A virtuális túraajánlatot a görög kulturális minisztérium által támogatott mobilalkalmazás nyújtja, ugyanis az ország elemi érdeke minél több látogatót bevonzani. A görög gazdaság számára létfontosságú turizmus a Covid-járvány sújtotta évek óta újra fellendült. A turizmus rekonstrukcióját akadályozta az ország több pontján pusztító erdőtüzek, a beutazó látogatók száma ugyanakkor január és július között 21,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, 16,2 millióra. A Görög Nemzeti Bank adatai szerinta turizmusból származó bevétel szintén valamivel több mint 20 százalékkal nőtt, 10,3 milliárd euróra.