9 hónap

Betegség, szakrendelés, várólista. Ez a bevett szókapcsolat, ami eszünkbe jut, ha valamilyen betegség ér minket. Egyre több olyan szereplő jelenik meg a szektorban, melyek digitális megoldásokat kínálnak a betegeknek, ezzel jelentősen lecsökkentve a hazai egészségügyben mára megszokottá vált több hónapos, legrosszabb esetben akár éves várakozási időt.

Hatalmas szerepet játszik az orvoslásban a mesterséges intelligencia (AI), hiszen lehetőséget biztosít arra, hogy bizonyos típusú egészségügyi problémák esetén teljes értékű orvosi kezelést kapjanak a betegek, akár távolról is.
Például a bőrgyógyászati ??állapotok diagnosztizálásának és kezelésének megközelítése jelentősen megváltozott az AI alkalmazása óta, az orvosok ráadásul óránként 4 helyett akár 40 beteget is el tudnak látni.

Javarészt a koronavírus-járvány óta tapasztalható, hogy azon betegek, akik megtehetik, még az állapotukban történő negatív változások beállta előtt a magánellátáshoz fordulnak, noha ott sem ritka az akár pár hetes várólista.

Ezzel szemben a digitális bőrgyógyászat egyik legnagyobb előnye, hogy az AI alkalmazásával a szakorvosra való várakozási idő kevesebb, mint 24 órára csökken.

A szakember szerint:

„Az esetek 80 százalékában nincs szükség a személyes bőrgyógyászati vizsgálatra. Amennyiben a betegek csak az előzetes online szűrést követően mennének személyes rendelésre, az a szakrendelések terheltségét jelentősen csökkentené.”

Amikor pedig ténylegesen személyes ellátásra lenne szükség, úgy a felszabaduló kapacitás miatt nem kellene hónapokat várni a kezelésre, a beteg ugyanis akár már egy héten belül sorra kerülhetne. Az AI abban is hatalmas segítséget nyújt, hogy egyidejűleg jóval több esetet képes átnézni és kezelni is, ami jelentős hatékonyságnövekedést, valamint a várólisták lerövidítését eredményezi.