Dr. Horváth Gina, a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház Radiológiai Osztályának osztályvezető főorvosa örömmel mutatta be a kategóriájában legmodernebb technikának számító ultrahangot, ami két hete érkezett Szekszárdra. Az eszköz négy különböző ultrahangfejet, egy konvexet, két lineárisat és egy szektorfejet tartalmaz.

– Ezzel az ultrahanggal kiválóan tudunk elemezni gyermek hasi részeket, koponyát, csípőt, és ami egy újdonság ennél a gépnél, hogy ősztől már kontrasztanyagos vizsgálatokat is fogunk vele végezni. Ezt az úgynevezett CEUS-t, vagyis kontrasztanyagos szoftvert nem minden ultrahang készülékbe teszik bele alapértelmezettként, úgy kell utólag megvásárolni. A Szekszárdon pár napja beüzemelt eszközben viszont már alapból benne van – ismertette dr. Horváth Gina.

Az eszköz segítségével Tolna vármegyében elsőként Szekszárdon lehet majd cisztográfiás, vagyis kontrasztanyagos húgyhólyag feltöltéses vizsgálatokat is elvégezni. Korábban ezeket a beavatkozásokat csak röntgensugárral tudták kivitelezni, amely nagy sugárterhelést jelentett a gyermek szervezetének. Az új gép azonban nem bocsát ki semmilyen káros anyagot magából, teljesen veszélytelen eljárás, csakúgy, mint maga a kontrasztanyag. Ezen felül pedig a készülék egyik lineáris feje olyan magas felbontású képalkotást tud, hogy gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt alkalmas az ízületeket vizsgálatára is, hangsúlyozta a főorvosnő.

A modern gyerekgyógyászati ultrahang május közepén állt munkába a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház Gyerekosztályán.

 

Kép: portal.tmkorhaz.hu