Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy házaspár keretezett fényképe a hónap műtárgya a Wosinsky Mór Megyei Múzeumban. A keretes képet több tárggyal együtt 2021 augusztusában ajándékozta a múzeumnak Magyar Pál, nyugalmazott ügyész, a képen szereplők dédunokája a család volt őcsényi hegyi, ma Szekszárd-Szőlőhegy, Harang utcai tanyájából.

Ők láthatóak a képen

A kép Magyar Pál (1878. szeptember 17–1957. augusztus 7.) középbirtokos őcsényi gazdát és Hajdú Évát (1881. január 28– 1957. június 30.) ábrázolja. 1897. január 12-én házasodtak. Két gyermekük született, Pál 1901-ben és Éva 1904-ben. Magyar Pált, aki 1931-től községi közgyám tisztséget töltött be, az 1934. januári községi elöljáróválasztáskor bíróvá választották.

Különleges alkalom volt a fényképezés

A fénykép Szekszárdon készült Borgula Ede műtermében. Borgula Ede 1910-ben nyitotta műtermét Szekszárdon a Széchenyi utcában. Rengeteg sárközi család különféle eseményeit örökítették meg a Borgula fényképészek, akár a műtermükben, akár a helyszínen. A sárközi gazdacsaládokban különösen kedveltek voltak az ehhez hasonló, kinagyított, keretezett fotók. A mai szemlélőnek szembetűnik a korabeli fotókról az ábrázolt személyek zárt, feszes testtartása, arcmimikája, mosoly nem látható a képeken. A paraszti világban a fényképezés egy különleges alkalom volt, melynek megadták a módját.

 

Kép: Retkes Tamás