Egy autó eladásához szükséges idő számos tényezőtől függ, többek között a jármű típusától, helyétől és az aktuális piaci helyzettől. A megfelelő évszak kiválasztása szintén segítheti a gyors nyélbeütést. 

Tavasszal virágzik a használtautó-piac

A sofőröknek nem érdemes kapkodniuk, hogy a hideg évszakban hirdessék meg a járművüket. 

“Úgy tűnik, jobb, ha várnak, és az autót legkorábban márciusban adják el”

– éves átlagban a carVertical autótörténeti jelentéseinek 8,2%-át ebben a hónapban kérik le. Áprilisban ez az arány 8,4%, májusban 8,5%. 

Sokan, akik autóvásárlást terveznek, az év melegebb időszakában hozzák meg a döntést a vásárlásról, hogy ne kelljen kedvezőtlenebb körülmények között vezetniük.

Talán nem is gondolunk rá, pedig a tapasztalat szerint tavasszal könnyebb vezetni, mivel hosszabbak a nappalok és kevesebb a veszélyforrás, például nedves vagy havas útburkolat. 

“A kezdő sofőrök eleinte szívesebben közlekednek biztonságosabb környezetben, és ez is hatással van a keresletre”

– mondta Matas Buzelis, autóipari szakértő, acég kommunikációs vezetője.

A nyár vége és az ősz eleje szintén megfelelő időszak a járműeladásra. 

Nagyon fontos az időzítés 

A megfelelő időzítés segíthet a jármű gyorsabb és magasabb áron történő eladásában. Ha kisebb a kereslet, az eladók gyakran kénytelenek alkuba bocsátkozni és engedni az árból. 

Egy kabriót eladni a tél közepén meglehetősen nehézkes lehet. A terepjárók és az összkerékhajtású járművekre ellenben télen is folyamatosan van kereslet.

Gondoltad volna?

Az ünnepi időszakban az emberek többsége elhalasztja a nagyobb összegű vásárlásokat 

Autóeladás szempontjából a december és a január számít a leggyengébb hónapnak.

Mivel sokan inkább az ünnepi kiadásokra teszik félre a pénzt. A karácsonyi szezon után viszont az emberek többségének időre van szüksége ahhoz, hogy rendezze az anyagi helyzetét és újra elkezdjen spórolni, ebből következik, hogy kevesebb a tranzakció a használtautó-piacon.

Azzal is segíthetjük az autónk gyorsabb eladását, ha a potenciális vásárlók megtekinthetnek egy friss járműtörténeti jelentést, ezzel ugyanis megalapozhatjuk az átláthatóságból fakadó bizalmat.

(fotó: carvertical.com)