Méghozzá Szekszárdon. A foniátria a fül – orr – gégészet speciális szakága. Funkcionális hangképzési zavarokkal foglalkozik. Ilyenek például a hangszalag záródásának rendellenességei, ami állandó rekedtséget okoz.

Dr. Móricz Péter, a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház Fül-orr-gégészeti Osztály osztályvezető főorvosa, valamint Dr. Greksa Dávid, fül-orr-gégész szakorvos, tavaly ősszel tettek sikeres foniátriai licencvizsgát, amivel megkezdhették a foniátriai szakrendelést Szekszárdon.

Dr. Greksa Dávid 2014-óta dolgozik a szekszárdi kórházban, 2020-ban szakvizsgázott fül-orr-gégészetből. Szakmai képességeit bővítette ki azzal, hogy foniáterré vált.

„Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a Tolna Vármegyei Kórháznak is van már a foniátriai vizsgálatokhoz modern készüléke. Ez a gép annyival tud többet, mint egy endoszkóp, amivel eddig dolgoztunk, hogy amíg a sima endoszkóp csak arra volt alkalmas, hogy azt az orron, vagy szájon keresztül levezetve, szabad szemmel azt láttuk, hogy van-e valami durva eltérés, addig az új eszközzel felvételt is tudunk rögzíteni a teljes garatról és a hangszálakról”

– fogalmazott a kórház weboldalán olvasható beszélgetésben, mely további részleteket árul el a vizsgálatról. Sokkal biztosabb diagnózist tudnak ezáltal felállítani. A műszert egy EU-s pályázat útján kapta a kórház, ilyen egészségügyi vizsgáló eszközből jelenleg még csak pár darab működik az országban. A Dél-Dunántúl régióban, Szekszárdon kívül csak Pécsett használnak hasonlót.


Az első hivatalos foniátriai szakrendelés, január 22-én volt a szekszárdi kórház rendelőintézetében.

„Elsősorban felnőttekkel foglalkozunk, sajnos gyermekeknek megfelelő méretű eszközeink még nincsenek. Foniátriai szakrendeléshez lehet fordulni bármilyen hangképzési zavarral, mint a hangszalagok ödémái, csomók, amit eddig is vizsgáltunk, de most annyival vagyunk előrébb, hogy a szemmel nem látható eltéréseket, funkciózavarokat is jelzi az új műszer, amik egy hormonális, vagy pajzsmirigy betegség, egy tartós intubáció során, esetleg egy erősebb légúti infekciót követően is kialakulhatnak"

– hangsúlyozta Dr. Greksa Dávid.


A foniátriai szakrendelés pontos rendelési ideje még kidolgozás alatt van, egyelőre heti egyszer tervezik a fül-orr-gégészeti szakrendeléssel egyeztetve.

Fontos tudnod, hogy a szakrendelés nem beutaló köteles, bárki kérhet már időpontot vizsgálatra a kórház rendelőintézetében, Szekszárdon. 

(forrás, fotó: fotó: TVBJ kórház)