Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szakértők becslései szerint 2050-re világszerte több mint kétszeresére nő a cukorbetegségben szenvedő felnőttek száma. Mindez pedig a rohamosan növekvő elhízás, valamint az egészségügyi egyenlőtlenségek megszaporodásának köszönhető.

A becslések szerint a 2021-es 529 millióról 2050-re több mint 1,3 milliárdra emelkedik a cukorbetegek száma, vagyis a következő három évtizedben várhatóan egyetlen országban sem fog csökkenni a cukorbetegek aránya. A The Lancet és a The Lancet Diabetes & Endocrinology folyóiratokban közzétett tanulmányban a szakértők riasztónak nevezték az adatokat, rámutatva, hogy a cukorbetegség világszerte megelőzi a legtöbb betegséget, és jelentős veszélyt jelent az emberekre és az egészségügyi rendszerekre egyaránt.

Dr. Shivani Agarwal, a New York-i Montefiore Health System és az Albert Einstein College of Medicine munkatársa hangsúlyozta:

„A cukorbetegség továbbra is korunk egyik legnagyobb közegészségügyi veszélye, és az elkövetkező három évtizedben minden országban, korcsoportban és nemben agresszíven fog növekedni, ami világszerte komoly kihívást jelent az egészségügyi rendszerek számára.”

A tanulmányban megjelent megállapításokat és becsléseket az ENSZ előrejelzése csak tovább súlyosbítja, hiszen adataik alapján 2050-re a világ népessége mintegy 9,8 milliárd fő lesz, ami azt jelenti, hogy addigra minden hetedik-nyolcadik emberből egy cukorbeteg lesz.