Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nav kisokos, hogy se bérbeadóként, se bérlőként ne járj pórul. ne legyen baj. A kiadó ingatlanok piacának csúcsszezonja augusztusra és szeptemberre esik, évek óta ilyenkor keresnek a legtöbben bérelhető házat, lakást. A felsőoktatási tanév kezdetével lassan elfogynak a kiadó albérletek, ezért nem árt tisztázni a hosszú távú lakáskiadás szabályait.

A megelőlegezett bizalom mellett érdemes írásban is rögzíteni a bérleti feltételeket.

A legfontosabb, ha lakást bérelsz, hogy a bérbe vett lakásról mindig legyen érvényes lakásbérleti szerződésed. Ebben dokumentáljátok a havi lakbér kifizetését (összeg és határidő).

A legegyszerűbb, ha a bérlők átutalással fizetnek és a közlemény rovatban feltüntetik a dátumot és a „bérleti díj” megnevezést.

Nem kötelező az adószám

Ha kiadód a lakást, nem kell feltétlenül adószámot kiváltani, hacsak nincs valamilyen adószámhoz kötött gazdálkodási formád.

Ha a bérbeadó magánszemély és nem turisztikai céllal adja ki ingatlanját, akkor a bérbeadás főszabály szerint áfamentes.

A havi lakbérről átvételi elismervényt kell kiállítani, ami írásban rögzíti a bevételt.

 Nézzük, mi újság a jövedelemszerzéssel!

A teljes bevételéből a jövedelem kétféle módon állapítható meg. Az egyik lehetőség a tételes költségelszámolás, amikor a bevételt csökkentik az igazolható költségek (közüzemi számlák, felújítási költségek) és az értékcsökkenés. A másik lehetőség, hogy a teljes bevételből 10 százalék költséghányad levonásával állapítja meg jövedelmét a bérbeadó. A jövedelem után negyedévenként adóelőleget kell fizetni, és az éves szja-bevallásban ingatlan-bérbeadásból származó jövedelemként kell feltüntetni. 

Az adó mértéke 15 százalék.