Általános elégedettségük négyes. A tanulók, hallgatók több mint háromnegyede és tízből kilenc foglalkoztató értékelte kedvezően a tíz éve futó kezdeményezés 2022-es fordulójának tapasztalatait.

"A diákok általános elégedettsége 4, a munkaadóké 4,7 pontot ért az ötfokú skálán."

Ez olvasható a Technológiai és Ipari Minisztérium felmérésében. Az idén közel 3 milliárd forintos kormányzati támogatás több mint 26 ezer fiatalt juttatott szja-mentes szünidei pénzkeresethez.

Turizmus, vendéglátás és mezőgazdaság

Ezeken a területeken fejthették ki áldásos tevékenységüket azok a fiatalok, akik felálltak az íróasztal mellől. Júliusban és augusztusban dolgoztak a projekt során.  A helyhatóságok számára legfeljebb két hónap időtartamra teljes egészében megtérítették a legfeljebb napi 6 órás foglalkoztatás után fizetett bért. A cégeknél maximum napi 8 órás foglalkoztatás volt támogatható, a program a munkabér összegének háromnegyedét vállalta át.

Keresett volt a hivatali meló

A nappali tagozatos 16-25 évesek négyötöde önkormányzatoknál, hivatalsegédként talált munkaalkalmat. Több mint ötezren vállalkozásoknál enyhítették a nyári többletterhelést a mezőgazdasági és idegenforgalmi főszezonban. 

A program a keleti országrészben, Borsod, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben vonzotta a legtöbb érdeklődőt.

Mutatjuk az elégedettségi adatokat

A vakáció idején dolgozók 90 százaléka rendben lévőnek találta a munkakörülményeket. Közel kétharmaduk elégedett volt a jövedelmével, több mint felük jövőre is tervezi, hogy szervezett diákmunkával gyűjt majd zsebpénzt. 
A foglalkoztatók még lelkesebbek, a programot és hozzáállásuk, terhelhetőségük alapján a tanulókat is jelesre osztályozták. 89 százalékuk készül úgy, hogy azonos feltételekkel 2023 nyarán ismét felvesz diákmunkásokat. Hat megyében minden idei munkaadó azt jelezte, hogy jövőre újrázna.

Szekszárd is bekapcsolódott a programba

A helyi fiatalok is szép számmal jelentkeztek a nyár két hónapjában dolgozni. Feladatuk szerteágazó, a hivatali segítség mellett volt aki vizet osztott a kánikulában vagy éppen a közterületeket, parkolókat tették széppé, rendezetté.