Kezdőlap LIFE MAGAZIN Gasztronómia

Ételízesítő házilag

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Igen! Otthon, saját kezűleg. Persze, csak ha szereted a házi ízeket. Ha valaki ez ügyben böngészik a világhálón, akkor számtalan receptet találhat. Mindegyik más valamiben. Mi a legegyszerűbbet mutatjuk.

A zöldségek megpucolásától az üvegekbe töltésig mindössze két óra telt el, kipróbáltuk. Működik.

Álljunk neki!


Hozzávalók:
– 1.3 kg sárgarépa
– 70 dkg petrezselyemgyökér (fehérrépa)
– 70 dkg karalábé
– 40 dkg zeller
– 4 db nagyobb paradicsom
– 5 db paprika (kápia, kaliforniai, tölteni való, stb. – vegyesen a legjobb)
– 3 nagy fej vöröshagyma
– 7-8 gerezd fokhagyma
– 30 dkg kelbimbó
– 30 dkg karfiol
– 30 dkg kelkáposzta
– 2 csokor petrezselyem zöld (vagy 3 x 8 g szárított, morzsolt)
– 2 csokor zeller zöld
– konyhasó

Ami az elkészítést illeti: a paradicsomokat merítsük forró vízbe, majd hámozzuk meg. A zöldségeket tisztítsuk meg, majd vágjuk akkora darabokra, hogy a turmixgép elbírjon velük. Ha simább állagot szeretnél, ledarálhatod a zöldségeket is. Ha ezzel végeztél, mérd le az őrleményt. Súlyával arányosan adj hozzá konyhasót 5:1 arányban, azaz minden kiló őrleményhez 20 dkg sót.

Mivel a só tartósít, nem kell bele tartósítószer. Nem kell hűtőben tartani. Persze ne tedd ki a napsütésbe.

fotó: pixabay