Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Te is szoktál közvetlenül lefekvés előtt vizet inni? És azt tudtad, hogy ez az abszolút ártalmatlannak tűnő szokás valójában rossz hatással lehet az egészségünkre? Az alvás minőségén is ront ez a szokás, hiszen így túlhidratáltság lép fel, ami nagyban befolyásolja azt, mennyit és hogyan alszol.

Könnyen felébredhetsz

Ha túl sok folyadék jut a szervezetedbe közvetlenül elalvás előtt, akkor nagyobb az esélye, hogy könnyen felébredsz és fel kell keresned a mosdót. Ez megszakíthatja az alvási ciklusodat, ami negatívan befolyásolja az alvás minőségét.

Tudd, mi a jó neked

Azért az elalvás előtti vízivásnak is van előnye, de hátránya is. Ha egy kis pohár víz segít neked elaludni, akkor egyáltalán nem baj, ha megiszod. Az egyensúly kulcsfontosságú, és nagyon fontos, hogy tudd, hogyan befolyásolja a vízbevitel az alvási szokásaidat.

Törekedj a kiegyensúlyozott hidratáltságra

Annak érdekében, hogy közvetlenül elalvás előtt ne is kívánd a vizet, érdemes nagyobb hangsúlyt fektetned a hidratáltságod megőrzésére. Ebben az is a segítségedre lehet, ha növeled a zöldség- és gyümölcsbeviteledet, minden étkezés előtt megiszol egy nagy pohár vizet, edzés előtt és után is iszol, és akkor is elkortyolgatsz legalább egy pohár vizet, ha éhesnek érzed magad.