Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Továbbra is jelen vannak a bűnözők az internetes térben és az egyik gyakori elkövetési módszer az apróhirdetésekkel kapcsolatos csalás.
 
A karácsonyt követő időszakban az online adásvételi platformok forgalma nem csökken, amely lehetőséget kínál a bűnelkövetők számára. Ilyenkor az elkövető magát lehetséges vevőnek álcázza és vételi szándékkal jelentkezik a hirdetés feladójánál. Gyanús lehet, hogy nem igazán vannak a termékre vonatkozó kérdései, szinte azonnal meg akarja venni a hirdetésben szereplő dolgot. Szegényes és nem igazán személyes a kommunikációja.

"Az eladó ilyenkor örül, hogy a terméket ilyen könnyen és gyorsan eladhatja, még az árból sem akarnak alkudni, ezért eleget tesz olyan kéréseknek is, amelyeknek nem szabadna"

– fogalmazott Huszti Gábor, alezredes, a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának vezetője.

Mutatjuk általában hol van a bibi

A vevőnek álcázott elkövető azt a megoldást javasolja, hogy a termék eljuttatásához ő rendeli meg a futárszolgáltatást. Ehhez szüksége van az eladó e-mail címére. Amikor a vevő megadja a kért adatokat, hamarosan egy email érkezik a postafiókjába látszólag valamelyik futárszolgáltatótól.

Figyelem! Ez egy hamis email, amely rendelkezik a valós futárszolgáltató grafikai elemeivel, logójával, de a csalók kreálták, hogy az eladót tévedésbe ejtsék.

Az emailben azt kérik, hogy egy linkre kattintva adják meg a postázáshoz szükséges adatokat!

Álljunk meg itt egy pillanatra és tegyük fel a kérdést!

Miért kell az eladónak bármilyen adatot megadni ahhoz, hogy a termékét eladhassa? Ha valaki mégis rákattint a linkre, akkor ott a személyes adatok mellett a bankkártyája adatait is kérik. Sokan nem tudják, hogy a bankkártyával történő fizetéshez már nem feltétlenül kell maga a kártya, a fizetés kivitelezhető a kártyán szereplő adatokkal is.

Idegen személynek se telefonon, se emailben, se chatben, semmilyen felületen, semmilyen hivatkozáson vagy linken ne adják meg a bankkártyájuk adatait. Aki elad, az legfeljebb a bankszámlája számát és nevét kell megadja, hogy a vevő oda utalhasson.

A bankkártyán szereplő név, a kártya száma, a lejárati dátum és a kártya hátulján szereplő CVV kód közvetlen hozzáférést tesz lehetővé a pénzükhöz. A csalók ezeket az adatokat akarják megszerezni! 
 
A rendőrség mindenkitől azt kéri, hogy gondolják át, hogy kinek milyen felületen milyen adatokat adnak ki. Legyenek óvatosak! Beszélgessenek ezekről a jelenségekről idősebb hozzátartózóikkal is, hiszen ők még inkább veszélyeztetettek! Ne felejtsék el: Aki elad, a pénz kap, nem pedig fizet!

(fotó: illusztráció, pixabay)