Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A legnagyobb tókerülő vitorlás versenyről Dér András forgatott filmet. Közel egy éven át követte kamerájával a Prospex vitorlásteamet. A Viharok hullámain a kékszalagért fordulatos alkotás: egyszerre az összetartás, az alkalmazkodás, a kitartó munka és az erőn felüli küzdelem filmje.

Több, mint ötven éve

Ekkor a múlt, ami hajtja ma is a kékszalagot. Dér Andrást nem sportfilmet készített. Száz perc emberközelség. A héttagú csapat, és az őket menedzselő üzletember, Lichtenberger Attila küzdelmét követi figyelemmel.

„Kicsit idegen volt nekem ez a világ: nem ismertem a Kékszalagot, amikor felkértek a filmre. Azt az elején elhatároztam, hogy olyan filmet tudok elképzelni, ami az emberi oldalát fogja meg a felkészülésnek.”

Idézi a sajtó Dér Andrást. Új meg új helyzetek követték egymást, amelyekkel folyamatosan szembe kellett néznie a Kaiser Kristóf kapitány által vezetett, összeszokott vitorlázóknak. 

„A győzelem sok mindent felülír: szívmelengető volt látni, milyen nehezen döntöttek a fiúk arról, hogyan váljanak meg szakdolgozat előtt álló társaiktól.”

Készültek fejkamerás, testkamerás felvételek, követték őket motorcsónakon. A lehető legtöbb oldalról történt a filmezés.  Dér András filmjének várhatóan moziban és televízióban is lesznek vetítései.

(Dér András. Fotó: Ujvári Sándor/MTI)