Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A magyarul csak lányos vacsorának fordítható jelenségnek milliós követőtábora van, pedig egészségtelen és a testképet is sértheti.

A TikTok-on sok hasznos tartalom is elérhető, de attól, hogy valamit felkapnak, még korántsem biztos, hogy ide sorolható. Rengeteg ártalmas trend található a platformon a szépségápolási tanácsoktól kezdve, a veszélyes takarítási módszereken át egészen az öngyilkos küldetésekig. Most pedig a legújabb őrületről, a girl dinnerről állítják szakértők, hogy egészségtelen és veszélyes üzenetet hordoz.

 

Na, de mi is az a girl dinner? Az eredeti koncepció szerint egy hidegtálról beszélünk, amin gyakorlatilag bármi megtalálható. Savanyúság, chips, mártogatósok és szószok, gabonapelyhek, zöldségek, pattogatott kukorica, felvágott, sajt – vagyis mintha mindent el akarnál fogyasztani egy nagyobb utazás előtt, hogy ne szőrösödjön meg a hűtőben. Ebben a felállásban még főzés nélküli koncepciók voltak elsősorban, de ahogyan a trend egyre elterjedtebb lett, már „kotyvalékok” is megjelentek. Mikrózott, egészségtelen, ultrafeldolgozott alapanyagokból készült „fogások”, amiknél két fontos szempontot tartottak szem előtt a konyhatündérek: recept nélkül, gyorsan elkészíthető legyen.

Ha csak ebből indulnánk ki, akkor a girl dinner egy egészséges felállás is lehetne, kellő rosttal, szénhidráttal és fehérjével, de jellemzően nem erről van szó. Ebben a videóban például a girl dinner főtt tésztából, olajból és sajtból áll. Nem kell ahhoz szakértőnek lenni, hogy az ember rájöjjön, mi vele a bibi.

Amellett, hogy tápanyagbevitel szempontjából sem vállalhatóak ezek az étkezések, egyre több szakember állítja, hogy egy nagyon rossz irányzatról van szó, ami az alultápláltságot és az egészségtelen testképet erősíti. Épp elég gond a mai nők számára a média által közvetített megugorhatatlan szépségideál, vagy az, hogy a heroin chic a maga kóros elképzeléseivel újra fénykorát kezdi élni. Nincs szükség arra, hogy ezt még egy olyan trenddel is tetézzük, ami egy egészségtelen diétakultúrát táplál.

Kép Forrás: Getty Images