Összesen 37 májkrémet vizsgáltak a Szupermenta programban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei.
13 terméknél állapítottak meg jelölési problémát
Biztonsági és élelmiszerminőségi hiba nem merült fel. A kedveltségi vizsgálat alapján ezúttal a csirke- és a sertésmájkrémek Szupermenta rangsora is összeállt.
A termékek meghatározó összetevője 21 esetben a sertésmáj, 16 májkrémben pedig a csirkemáj volt. A tesztben 17 magyar és 20 külföldi előállítású termék vett részt, kiszerelésük 48 és 400 gramm között mozgott.
Itt volt a hiba
Főként az összetevők feltüntetésével, valamint a tápértékjelöléssel kapcsolatban állapítottak meg a szakemberek mulasztást. Például két májkrémnél a zsírtartalom mért és jelölt értéke nem egyezett meg. Az egyik esetben a mért mennyiség az uniós útmutató szerinti alsó tűréshatár alatt volt, míg a másik terméknél meghaladta a felső tűréshatárt a jelölésen szereplő értékhez képest.
Mutatjuk a kedveltségi vizsgálat eredményét
A fő májösszetevőként csirkemájat tartalmazó termékek versenyében a dobogó legfelső fokára a Premiko fejedelmi csirkemájkrém 120g állhatott, második lett a Hamé csirkemájas libamájjal 105g, harmadik helyen pedig a Premiko fejedelmi csirkemájkrém kacsamájjal 120g végzett. A fő májösszetevőként sertésmájat tartalmazó termékek közül első helyezett lett a Globus sertésmájkrém 62g, a második helyet a Dárdás sertésmájkrém 65g érdemelte ki, a harmadik a Hamé tízórai ínyenc sertésmájkrém 48g lett.
(forrás, fotó: portal.nebih.gov.hu)