Kezdőlap SZEKSZÁRD Szekszárd - Közélet

Hagyomány újratöltve

Menő vagy ciki? Titkon szeretnél? Csak nekem ne legyen. A májusfák sokat hallott mondatai. Szekszárdon van, ahol díszeleg.

Szimbólum sorsra hivatott

A májusfa a természet újjászületésének szimbóluma, az ifjúság TAVASZI szokásainak Európa-szerte ismert szimbolikus kelléke. Ez áll a hivatalos megfogalmazásban, amit illik tudni. Viszont, szerintem ennél sokkal több. Szerelem, poén, barátság, közösség, hagyomány.

Múlt, jelen, jövő

 A májusfát vagy májfát csoportba szerveződve állították a legények a lányoknak, akiknek ez nagy megtiszteltetés volt. Magas, sudár fák voltak erre alkalmasak, melyeket a kerítésoszlophoz rögzítettek éjjel vagy kora hajnalban. Általában színes szalagokkal, étellel-itallal is díszítették.

A képen látható sudárnak sudár, egyenesnek annyira nem  mondható, de mindenképpen vidáman integet Szekszárdon az EZERFÜRTŰ utca egyik udvarán.

Kolléganőknek állítottuk, hajnalban szenvedtünk vele, de megérte

– mondja a legények egyike.

Vagyis a májusfa igenis arra hivatott, hogy közösséggé kovácsoljon. Ezt a régi kor is szem előtt tartotta, hiszen néprajzi kutatások szerint gyakran a közösségeknek is volt egy közös fája, aminek a kidöntését ünnepély, és táncmulatság kísérte.

KITÁNCOLÁS

A májusfák kidöntése járt együtt általában nagyobb táncmulatsággal. A májusfa ledöntésének szertartásos mozzanata volt a fa körültáncolása, a májusfára mászás. Különösen nehéz volt a lehúzott kérgű, magas fát megmászni.

A képet látva nem tudni vajon magától kitáncolódik-e a függőlegest kicsit elhagyó fácska vagy újra összejön a társaság.