Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bence, Bonyhád vagy éppen családi címer. Sokan gyűjtik őket. Van, aki szerint nem több, puszta téglánál. Pedig dehogynem!

Magyarország 10 legkülönlegesebb ipartörténeti múzeumának listájára is felkerült a Tiszaszentimre református templomában található Egyházi Pecsétes Téglák Múzeuma.

A múzeum 2013-ban nyitott. Fodor Gusztáv, helyi református lelkész volt az ötletadó. 

„A református templom kapuján belépve egy kis gyülekezettörténeti kiállítást találunk, és már itt megjelennek a pecsétes téglák, amelyek között több, a település és a térség szempontjából becses darab is szerepel.”

F Nagy Imre és Váradi István névjegyével ellátott téglák is vannak

Ők a templom két nagy harangját adományozták a településnek. A pecsétes téglák birodalma az első emeleten vár bennünket. 

Sok egyházi épületből látható tégla

Az 1800-as években bevésett évszámok mellett az akkori harangozók hagyták itt névjegyüket. Munkácsról származó díszes csempedarab is megbújik a szentélybe. Olyan nagy magyar nemesi családok tégláit is láthatjuk, mint a Széchenyi, az Almásy, a Zichy vagy a Festetics család, de a martonvásári Brunszvik-kastélyból is van jelen a darabok között.

(fotó: Pálvölgyi Krisztina)