Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Egy éve vesztegel érintetlenül egy karibi ország egyik kikötőjében a 82 méteres luxusjacht, amelyért senki nem jelentkezik. A gazdátlanul maradt Alfa Nerót hamarosan elárverezik.

Ukrajna tavaly februári, Oroszország általi lerohanására a nemzetközi közösség számos különféle szankcióval reagált, egyebek mellett a putyini rendszer kiszolgálói és legfőbb haszonélvezői, az ún. oligarchák külföldi vagyonát is sok helyen lefoglalták, zárolták – odalettek a méregdrága ingatlanok, a magánrepülők, a luxushajók.

Az utóbbiak közé tartozik az Alfa Nero is, mely a 10 milliárd dolláros (3600 milliárd Ft) becsült vagyonnal rendelkező, elsősorban műtrágyagyártással foglalkozó vegyipari mágnás Andrej Gurijevé lehet.
Azért csak lehet, mert maga Gurijev korábban tagadta ezt, azt mondta a hajóról, hogy azt egy pénzügyi alap birtokolja, ő mindössze haszonélvezője – de köztudott, hogy az orosz és egyéb milliárdosok is szeretik sok áttételen keresztül elrejteni a vagyonukat.
Akárhogy is, a velencei Nuvolari Lenard stúdió által tervezett, a szakmában szintén nagy névnek számító Alberto Pinto által megálmodott luxusbelterű, 2007-ben a holland Oceano által megépített hajónak tavaly február óta nincs gazdája, a karib-tengeri Antigua és Barbuda egyik kikötőjében érintetlenül, karbantartás nélkül vesztegel immár egy éve.

A 82 méter hosszú, hat lakosztályos, feszített tükrű medencével és helikopterleszállóval is rendelkező, 28 fős személyzet által működtethető, elhagyatott Alfa Nero a hatóságok szerint veszélyezteti a kikötői közlekedést, ezért március 3-án jelezték, tíznapos határidőt adnak arra, hogy jelentkezzenek érte, ha ez nem történik meg, az állam kisajátítja és elárverezi.
Az Alfa Neróért legutóbbi, 2011-es eladásakor 115 millió dollárt – akkor szűk 24, mai árfolyamon bő 41 milliárd Ft – fizettek.