Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mint a legtöbb dolog tisztításában, itt is a rendszeresség a nyerő. A legjobban úgy akadályozhatjuk meg a kellemetlen szagok kialakulását, ha rendszeresen tisztítjuk. Használjunk meleg vizet, és mosogatószerrel mossuk ki alaposan a kulacs belsejét, majd alaposan öblítsük ki.

Ha a kulacs még mindig szagos, próbáljuk meg a szódabikarbónás tisztítást. Töltsük meg a kulacsot meleg vízzel, adjunk hozzá egy evőkanál szódabikarbónát, és rázzuk össze. Hagyjuk állni egy órán keresztül, majd alaposan öblítsük ki.

A citromlé vagy az ecet is hatékony lehet a szagok eltávolításában. Öntsünk egy kevés citromlevet vagy ecetet a kulacsba, majd hagyjuk állni egy ideig. Utána alaposan öblögessük ki.

Tippek a kulacs tisztán tartásához:

Ne hagyjuk a kulacsot napfényben: ha hosszú ideig hagyjuk a kulacsot a napon, az felmelegedik, és így elősegíthetjük a baktériumok szaporodását. Próbáljuk meg árnyékban vagy hűvös helyen tartani.
Ne hagyjunk benne italt sokáig: a hosszú ideig kulacsban tartott folyadék is elősegítheti a kellemetlen szagokat és a baktériumok szaporodását. Mindig próbáljuk meg időben kitölteni és elfogyasztani a kulacs tartalmát.
 Rendszeres cserék: idővel a többszörhasználatos kulacs is elkopik és megsérülhet. Érdemes rendszeresen ellenőrizni, és ha szükséges, cserélni.
A többször használatos kulacsból való ivás nemcsak a környezetvédelem és a pénztakarékosság szempontjából fontos, hanem az egészségünkre is jó hatással lehet. Ennek érdekében mindig gondoskodjunk róla, hogy a kulacs mindig tiszta és szagtalan legyen.