Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
0:00
/
Idén is elégetik a kiszebábot

Követve a hagyományt, idén is megrendezi a kiszebáb égetését a szekszárdi Fősővárosi Kör február 25-én, szombaton, 13:30-kor a Kápolna téren.

"Tulajdonképpen mindenkit várunk, aki egy jó közösségi élmény részese szeretne lenni, aki a hagyományt szeretné ápolni, aki szeretne egy jó kis forralt bort, vagy esetleg meleg teát inni, esetleg egy jó kis zsíros kenyeret enni és egy jót beszélgetni. Nem utolsó sorban elégetni a kiszebábot." – mondja Tóth Rózsa, a Fősővárosi Kör alelnöke. 

A kiszebáb a tél elengedését és a tavasz jöttét szimbolizálja. A babona szerint a kiszebáb elégetése megszabadítja az embert minden bajtól. A Fősővárosi Kör 2015-ben jött létre, azóta pedig hagyománnyá nőtte ki magát ez az esemény. Idén a Mérey utcai óvodasok adják majd a műsort, így a szervezők arra buzdítják az érdeklődőket, hogy nyugodtan hozzák el magukkal gyermekeiket is.

"Ez is egyébként egy közösségi élmény, már maga a felkészülés, mert az asszonyok varrják a ruhát, a férfiak készítik a kiszebáb vázát, a résztvevők dolga pedig az, hogy megtöltsék szalmával ezt a bábot és utána elegessék." – tudtuk meg a kör alelnökétől.