Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ha te is szereted a banánt, akkor tudnod kell valamit. Azzal mindenki tisztában van, hogy a gyümölcs eltarthatósága igen rövid, ugyanis néhány nap után barnulni és puhulni kezd. Egy gasztro-szakértőnek hála azonban megvan a trükk, hogyan lehet akár 15 napig is megőrizni a banán vonzó, élénksárga színét.

Sárgák maradtak

A Mike from Kitchen Tips Online oldal egy kísérlet révén mutatta be ezt a trükköt. Egy fürt frissen vásárolt banánt egy kosárban tett a konyhapultra, míg a másikat légmentesen záró dobozba helyezte, amibe még egy etilén elnyelő párnácskát is tett. A párnára azért volt szükség, mert ez elnyelte a banánból az oxidáció során kibocsátott gázt, ezzel pedig megőrizte a gyümölcs frissességét, csak egy hét letelte után jelent meg egy-két tűhegynyi barna pötty, míg a másik banáncsoport már rég elvesztette sárga színét. A 15. napon ugyan már több volt a barna rész, mint a sárga, de még így is finom és fogyasztható volt.